Sanal Misafirlik Nedir?
Merhaba,
COVID19 ile mücadele ettiğimiz şu günlerde yazmayı düşündüğüm onca yazı varken böyle bir yazıyı tercih etmemin sebebi yakın zamanda beni çok mutlu eden bir tecrübemdir. Oyun içinde (COD Mobile) konuştuğum bir arkadaşıma neden hep oyunda konuşuyoruz bu el bitsin Whatsapp’tan kameralı konuşalım bir halleşelim dedim. 45 dakika muhabbet ettik. Bu da bende bir ışık yaktı. Gelin anlatayım.
Misafirliğin Sanalı Olur Mu?
Malum 1 aydan fazla süredir evdeyiz. Yoruluyoruz. Yıpranıyoruz. Ama olsun. Bugünler geçecek biiznillah. Bize düşen evde kalmak. Şöyle bir yolda yürüyeceğimiz günün hayalini kurmak.
Bu süreçte de bazılarımızda bazı sıkıntılar ortaya çıktı. Eskiden oturup muhabbet ettiğimiz insanlarla bir araya gelemez olduk. İnsanoğlunun en büyük kozlarından biri de başkası ile konuşarak rahatlamak bence. Bu Zoom programı için çok kötü şeyler söyleniyor ancak Whatsapp ve Instagram da 4 kişiye kadar konuşmaya izin veriyor. Dün akşam 4 yakın aile sanal misafirlik organizasyonu yaptık. Ben vesile oldum. Zaten birbirimize gider gelirdik. Bunu online olarak yaptık.
Sıkıntılar Paylaştıkça Azalır
Birbirimizle konuşmak, aynı sıkıntılı süreçlere nasıl farklı çözümler getirdiğimizi görmek ve bizde olmayan başka sıkıntıların da olduğunu görmek bizi rahatlattı. Arkadaşlık da bu değil midir zaten?
Anneler çocuk bakımı ile ilgili birbirilerine tüyo verdi. Spor yapmak, diyet yapmak ve okunan kitaplar da sohbet konusuydu. Fark ettim ki uzun süredir yaşadığımız sıkıntıları paylaşmıyormuşuz. Yahut her gün aileyle paylaşmak her ne kadar güzel olsa da bazen dostlarla da ve tabi yaşıtlarımızla da derdimizi paylaşmak daha iyi olabilir. Zira hayata bakış açısından yaşıtlarımızın yaşadıkları bizimkiyle daha çok benzerlik gösterecektir.
Al Eline Telefonu Ayarla Bir Görüşme!
Şimdi 4’e kadar Whatsapp ve Instagram izin veriyor demiştim. Turkcell BİP mobilde 10, bilgisayar üzerinden 32 kişiye aynı anda görüşme imkanı sağlıyormuş. Üstelik Turkcell kullanıcısının internet paketinden de yemiyor imiş. Reklam bitti :) Anlaşın ve saati belirleyin. Çocukların uyuduğu bir saat olsun ki rahatça konuşabilesiniz. 15-20 dakika muhabbet edin. Hal hatır sorun. Görüşmenizi yaparken çayınızı-kahvenizi de alın mutlaka, basit bir telefon görüşmesinden çok ev oturması havasını hissedeceksiniz. Çocuklarınızla birlikte de görüşmeler gerçekleştirin. Emin olun onların da arkadaşlarını görmeye ihtiyaçları var. Hem başka çocukların da benzer şeyler yaşadığını gördükçe süreci anlamlandırma noktasında onlara faydası olacaktır. Bunu akrabalarınızla da yapabilirsiniz. Bu zorlu günlerde herkesin moral ve motivasyona ihtiyacı var. Tıpkı normal zamanlarda olduğu gibi çeşitli gelişmeleri bu görüşmeler için bahane edin. Mesela doğum günü kutlamaları, hasta ziyaretleri gibi. İş yerinde yaptığımız kameralı toplantıları da bu sebepten dolayı mühimsiyorum. Oradan da ciddi derecede pozitif enerji alıyorum.
Hani derler ya yalnızlık Allah’a mahsustur diye. Bizim fıtratımızda kabuğuna çekilmek yok. Ve maalesef hayat eve sığmaz. Sığdırılamaz. Ancak evde de kalmak lazım. O halde bu süreci daha hafif atlatabilecek şeyler yapmak lazım. Sanal misafirlik nedir denilirse aklıma ilk bu geliyor. Bu süreci atlatan en güçlü silahlardan biri.
Sevgiyle kalın.