Darıca'da Yaşanır Mı? Darıca Hakkında Yorumlarım Nelerdir?

Not: Bu yazı 2018'de yazılsa da ara ara güncellenmiştir. En güncel yorumlar Youtube'daki bu videomun altındaki yorumlardadır.

Merhaba kıymetli okurlar. Yine uzun bir ara. Ben her yazıda çok ara verdim diye hayıflanmaktan bıkmadım, bazı okurlar da bana sitene niye yazmıyorsun diye sormaktan. Neyse Şubat ayını boş geçmemiş olduk diyelim. Daha önceleri de söylediğim gibi yazılacak çok konu var. Ama bendeki mükemmeliyetçilik hastalığı hayatımdaki her şeyi yapmaktan beni alıkoyduğu gibi şu siteye haftada bir yazı koyabilmekten de alıkoyuyor. Hal böyle olunca 4 Ocak'ta en son yazımı yazmışken (ki baya da beğenildi/okundu) bugün 27 Şubat itibariyle yeni bir yazıyla karşınızda olabiliyorum.

Bilenler bilir Eylül 2017'den beri Darıca'da ikamet etmekteyim. Eşimin eş durumundan tayini ve benim iş yerimin Kocaeli'ne bağlı olması hasebiyle Darıca-Çayırova-Gebze seçeneklerinden bize en uygun olanını Darıca'yı seçtik. Gelin detaylı bir şekilde Darıca maceramın tarihini, Darıca'da yemek yenilecek yerler nerelerdir, ne yapılır, havası nasıldır, Darıca'da kiralar nasıldır, Darıca'nın en güzel mahallesi hangisidir gibi sorulara cevap vermeye başlayayım.

Neden Darıca'da Oturuyorum?

Bildiğiniz üzere Kuveyt Türk'te çalışıyorum ve iş yerim olan bankacılık üssü Çayırova'ya bağlı. Eşimin tayinini Gaziosmanpaşa'dan buraya aldırmak istediğimizde karşımıza Kocaeli ve ilçeleri çıktı. Çayırova'nın biraz daha küçük, oturma açısından biraz daha elverişsiz olabileceğini duyduk. Ne kadar doğrudur bilemem. Şimdi dayım oturuyor o kadar da fena değil gibi. Gebze'yle ilgili ise en çok duyduğumuz eleştiri havasının kötü olması idi. Öyle olduğunu da birkaç kez müşahade ettim açıkçası. Bize şirin ve sahil kenarı olan bu ilçeyi yani Darıca'yı tavsiye eden çok oldu. En nihayetinde de kendimiz Darıca'da bulduk. Peki Darıca nerede? Alttaki mavi ev işareti evimi, yukarıdaki mavi çanta işareti de işimin olduğu yeri temsil etmektedir. 5'te çıktığım işimden 20 dakika sonra evimde olabilmenin mutluluğu paha biçilemez. Darıca nerede sorusuna verilebilecek en naif cevap İstanbul Tuzla'nın hemen dışında Gebze'nin hemen yanında olacaktır.

darıca harita

Darıca'da Nerede Oturulur, Kiralar Nasıldır?

Darıca'da kiralar diğer yerlere özellikle beton orman İstanbul'a göre daha uygun diyebilirim. Deprem bölgesi olduğu için yüksek katlı evler göremezsiniz. Evler en faza 4-5 katlı olmakla beraber çoğu 3 katlıdır. Kurtköy'de 2+1 bir eve 1000 lira kira 100 lira aidat verirken, Tuzla'da 3+1 eve 1200 kira 300 aidat verenleri de duymuşken Darıca'da 3+1 140-150 m2 3 balkonlu (ikisi kapalı :) ) ara kat bir yere çok daha uygun bir kira veriyordum. Çok şükür bir ev almak nasip oldu. Darıca'dan ev alınır mı, evet alınır bence iyi bir yatırım. 1200 liraya İstanbul'da 3000'e tutamayacağınız dubleksler mevcut burada. Ben bizim oğlanla zor olur diye tercih etmedim. Darıca'da kiralar uygun velhasıl. Bu durum 2+1'ler için de geçerli tabi ki. Tuzla'da, Kurtköy'de yaşayan biri maddiyatı önemsiyorsa Darıca'ya taşınabilir.

Ufak bir hesaplama yaparsak her ay 1200+300=1500 lira veren bir Tuzlalı Darıca'da her ay 500-600 lira bandında tasarruf yapabilir. Bu evine göre değişir tabi. Yılda 500*12'den 6000 liralık bir kayıp söz konusu diyebiliriz. Öyle Avcılar tarafında falan bir işiniz yoksa Pendik-Kartal-Tuzla- ve hatta Maltepe taraflarında yaşıyorsanız bence biçilmiş bir kaftan burası.

Bağlarbaşı Mahallesi; bizim gibi orada burada çalışıp da mecburen Darıca'da ikamet edenlerin toplandığı nezih ve sayfiyelik bir yer. Diğer mahallelerin nezih kabul edilen yerleri de mevcuttur illa ki. Ama çok malumatım yok. Sadece, size Bağlarbaşı mahallesini tavsiye edebileceğimi belirteyim. Diğer insanlardan da teyit ettiğim bir kanaat bu. Bir de Cami ve Yalı mahalleleri övülüyor. Darıca'nın en güzel mahallesi denilince aklıma bunlar ve Bayramoğlu geliyor diyebilirim.

Darıca'nın Beşerî Yapısı ve Ortamı Nasıldır?

Nüfusu 2008'de 135.966 iken 2017 itibarıyla nüfus 198.153 olmuştur. 2021'de bu 214.796 oldu. Bu da ne kadar göç aldığının bir kanıtıdır. Tarihte burası Rumların yaşadığı bir yerken şimdilerde yerlilerinden çok Erzurumlu ve Karslı bulunmakta. Erzurumlular başı çekiyor. Bizim çocuğun bakıcısı da Erzurumlu mesela. Ülkenin her şehrinden adam bulabileceğiniz yerlerden. Samsunlular derneğini görünce gözüm ışıldamıştı.

Trafik gibi en can sıkıcı belalardan biri ise burada nadiren hissedilir. Darıca'nın bir ucundan bir ucuna gitmek çok fazla zamanınızı almaz. Sadece araba kullananlar biraz köy yolunda traktör sürer gibi sürerler. Bu Darıcalılığın verdiği bir şey değil. İnsanla alakalı bir faktör. Ama arabama uçan tekme atanı da gördüm, sinyal çubuğuna üvey evlat muamalesi yapanı da, canı isteyince aniden duranı da. Tabi insan nelere alışmıyor buna da alıştık.

Aşağıdaki videomda da birçok detay bilgiyi bulabilirsiniz :)

Kanalıma abone olmayı unutmayın :)

Darıca'da Yaşanır Mı?

Yazıdaki bilgiler ve daha fazlası bu videoda!

Darıca'da Nerede Yemek Yenir?

Kuveyt Türk'te staj yaparken dahi yemek yemek için geldiğim yerler mevcut. Erzurumlular'ın çok olması sebebiyle baya bir cağ kebabçısı mevcut. Bunlar arasında Şahistan Cağ Kebab'ı öneririm. Biraz tuzluydu en son gittiğimde ama lezzetlidir. Polat Cağ Kebab'a da gittim. Kamyoncular Garajı'ndaki Edo Cağ Kebap Darıca'da olmasa da müthiş cağ yapar. Şimdilik gittiğim en iyi yer orasıydı cağ kebap konusunda.

Yemek dedi miydi aklıma ilk gelen yer Gözde Et Lokantası'dır. Tandırın bu denli lezzetli yapıldığı başka bir yer görmedim. Aşıroğlu Caddesi'nde bulunan Gözde yerini İş Bankası'nın oraya taşıdı. Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri çıkan muazzam tandırın yanında köy kavurmasını ve safranla(eskiden öyleydi) sararan, üstü bol fındıklı fırın sütlacını denemeyi de unutmayın.

Salman Et ve Steak House da köklü bir geleneğe sahip kasap-lokanta konseptiyle Darıca girişinde bulunan bir yer. Köfteleri gerçekten lezzetlidir. Salman da bir tık pahalı olmasına karşın etleriyle hem göze hem damağa hitap eden yerlerdendir diyebilirim.

İskele Restaurant çok övülen bol manzaralı bir yer. İki kez gittim ikisinde de sadece manzaraya doyabildim. Zira ilk gidişimde sağ olsunlar makarnanın altına patlıcan döşemişlerdi. Sebebini sorunca da biz her makarnaya yapıyoruz demesinler mi! İkinci gidişimiz zaten en çok bizim oğlana yaradı. O oyun parkında takılırken biz kişi başı 35 lira verdiğimiz açık büfe kahvaltımızın bal-tereyağlarıyla doymaya çalışıyorduk. Böyle müthiş manzaralı bir yer ehil olmayan işletmecilerin elinde heba olmuş.

Közde Kanat da adı üzerinde köz ateşte kanatlar pişirir. Baya lezzetli olur ama kanatlar az geldiği için bir daha bir daha söylersiniz. Sonra bir hesap gelir 30-35 lira. En az bir kere kendini denetecek lezzete sahip olduğunu tekrar hatırlatayım.

Sultan Plus adlı evimin hemen altında bir pastane de açıldı. Normalde ana yeri Gebze'de imiş. Kapalı ve açık mekanları, kebaplar, kahvaltılar ve tabi tatlılarla dolu menüsü ile Darıca ilçesine gelindiğinde mutlaka gidilmesi yerlerden. Hatta Darıca'da nerede yemek yenir diye sorsanız önce Salman akabinde burayı söyleyebilirim.

Aklıma şimdilik gelenler bunlar. Bu arada buralara link ile yer vermiyorum. Hepsi Google Haritalar'a yazıldığında çıkan yerler. Sormak istediğiniz mekan olursa sosyal medya hesaplarım aracılığıyla sorabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Darıca Hayvanat Bahçesi

Faruk Yalçın Hayvanat Bahçesi ve Botanik Parkı, 1991 yılında soyu tükenmekte olan kuşları korumak için kurulmuş. 1993’ten itibaren farklı hayvan ve bitki türlerinin katılınca daha da büyümüş. 80,000 metrekarelik alanda ziyaretçilerini ağırlayan hayvanat bahçesinde 286 türde, 3,600’den fazla hayvan ile 600’ü aşkın bitki türü bulunuyor. Türkiye'de büyüklükte 5. sıradaymış. Biz de gitmiş idik. Güzel bir yer ama hayvanların orada kafesler ardında mayışmış bir halde tutulduğunu görmek biraz psikolojinizi bozabilir. Yılanların binbir çeşidini, kocaman gergadanları, ve kuşlardan oluşan geniş alanlarıyla dünyaya bakışınızı değiştirecek bir yer. Çok pahalı falan da değil. Bizim eve de çok yakın :)

Darıca'da Yaşamanın Dezavantajları Nelerdir?

Hep güzelliklerinden bahsettik Darıca'nın. Belki de burada kalmaya zorunlu olduğumuz için güzel yanlarını görmek istiyoruzdur. Ama buradaki birçok kişinin beğendiği şeyleri biz de takdir ediyorsak abartıyor sayılamam. Peki ney canınızı sıkabilir? Ne bizi Darıca'da oturmayı tercih etmekten alıkoyabilir? Gelin biraz da kötü yanlarından bahsedelim şu Darıca'nın.

İstanbul'a Uzaklık ve Ulaşım

Beşiktaş'a yüksek lisans dersleri için gelirken gidiş-dönüş 150 km'yi buluyordum. Canım çıkıyordu biraz yollarda eh. Vakitli gittiğimde Beşiktaş bana 45-60 dakika. E İstanbul'da da böyle mesafeler dakikalar yok mu? Hiç değilse TEM'den basıp gidilebiliyor. Çok şükür yüksek lisans bitti. Ama kafana esti miydi gidebileceğin yakında bir yerin olmaması gariplik katıyor insana. Darıca sahilden hiç bahsetmedim yenilendi ve çok güzel oldu. Askeriyeye ait yer yıkıldı halka açıldı, mutlaka gidilmesi lazım.

Özetle pat diye İstanbul'a kaçamamak başlıca can sıkıcı özelliği Darıca'nın. Benim gibi ev insanıysanız çok da dert etmiyorsunuz. Bütün Pazar evde sessiz sedasız oturmak istiyorsanız çok da dezavantaj değil.

Bundan başka, ilçe içi trafik de sağlıklı değil. 20 dakikalık yolu otobüs ile 40 dakikada gitmek insanı bezdiriyor. Park sorunu da olmadığı için arabanın en lazım olduğu yerlerden biri Darıca diyebilirim. Çünkü taksi sistemi de yok İstanbul gibi. Taksi bulmak neredeyse imkansız. Gebze'ye yapılması planlanan metroyu beklemekteyiz.

Erişebilirlik

Bu başlığı çok daha anlamlı hale getirmek isterdim. Nasip bu kadarmış. En basitinden Gebze'de sanayi olduğu için usta bulmak pek mümkün olmuyor. Ya da ben bulamadım. Kaportacı daha fazla var normal ustadan. Benim gibi sanayiden çıkmayan biri olarak bunlar önemli detaylardı. Neyse ki külüstürden kurtulup garantili bir araba aldım. Sonra bazı şeyler için İstanbul'a gitmek gerekebiliyor. Aradığın marka-ürün Darıca Park denilen avm gibimsi mekanda yoksa Tuzla Marina seni bekler. Tuzla Marina'nın yakın olması bu sorunu hem var ederken hem de çözüyor diyebilirim. Çoğu zaman sorunun çözümü ya Tuzla ya Gebze'deki Gebze Center olabiliyor.

Kurtköy'deki Ersoy ve Emsey hastanelerinden sonra Hospital Park çok kalitesiz geldi. Özel hastane sıkıntısı çekebilirsiniz. Farabi Hastanesi var devletin. Onunla idare etmek zorundasınız. Bazı rutin kontroller için hala Kurtköy'e, bazen Gebze'ye (Yüzyıl Hastanesi, Medical Park) gitmek icab edebiliyor.

Sessizlik

Şimdi diyeceksiniz sessizlik nasıl kötü bir özellik olsun. Haklısınız da. Benim en sevdiğim özelliklerinden biri Darıca'da oturduğum bu muhitte geceleri çıtın çıkmaması. Şu satırları bile yazarken yazmak için düşündüğümde sessizlikten başka bir şey duymuyorum. Gel gelelim hayatı boyunca hengameye alışmış, Şişli-Kağıthane-Beyoğlu gibi semtlerde ikamet etmiş birine Darıca'nın dinginliği çıldırtıcı da gelebilir. Buna benzer yorumları gelen misafirlerden almadım değil.

Darıca'da Yaşanır Mı?

Sözün özü dostlar hayatınızın 2-3 yılını sessiz, sakin, stresten uzak ve masraflarınızı azaltarak yaşamak isteyeceğiniz bir yer arıyorsanız Darıca tam da size göre. Yeşili, denizi ve doğası insanı kucaklar. Her memleketten insanı da ruhunuzu kucaklar. Evet, İstanbul'a uzaksınız ama İstanbul da neresi ki artık? Ailesi Beylikdüzü'nde falan oturana zaten bir lafım yok. Ama Üsküdar, Ümraniye diye zorlamanın, akşamları saatlerce trafikte mahvolmanın ömürden ömür yediğine inananlardanım.

Aynadan baktığınızda gördüğünüz araba miktarı mutluluğunuzla ters orantılıdır.

Yazıyı bu taraflara gelmeyi düşünen dostlarınızla paylaşmayı unutmayın. Yeni yazılar için de takipte olun ki ben de içimde yazma şevkini bulabileyim.

Görüşmek dileğiyle.